Eliisa Kuusama Kuuluuko se valtiolle?

Budjettiriihi ei tarjoillut kummoisia

Elina Lepomäki kirjoitti hyvän kirjoituksen hallituksen budjettiriihen annista; päätöksiä olisi saanut tehdä enemmänkin. Muutamia oikean suuntaisia askeleitakin oli, pilkon osan niistä alle.

Opiskelu työttömänä helpottuu

Työttömyysturvaa saa jatkossa käyttää lyhytkestoiseen opiskeluun ilman TE-toimiston harkintaa silloin, kun opinnot kestävät enintään kuusi kuukautta.​ Muutos on ehdottomasti oikeaan suuntaan, sillä on naurettavaa että nykyään TE-toimisto toimii portinvartijana kuinka paljon työtön työnhakija saa opiskella. Uudelleen kouluttautumisen ja lisäopiskelun tiellä ei saisi olla esteitä. 

Päivähoitomaksut alenevat pieni- ja keskituloisilla

Päivähoitomaksujen aleneminen helpottaa pätkätöiden vastaanottamista ja perheellisten opiskelua, koska maksut nykyisellään saattavat nielaista koko opintotuen, ja koska päivähoitopaikat tulee yleensä varata reilusti etukäteen, on lyhyiden työpätkien vastaanottaminen perheellisellä työttömällä hyvin vaikeaa jos ei ole hyvää tukiverkkoa joka hoitaa lapset pienellä varoitusajalla. Lisäksi toisen lapsen sisaralennus nostetaan 50 prosenttiin, ja 5-vuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilu käynnistetään osassa kuntia, mm. Helsingissä. 

Opintotukeen tulee vanhempainkorotus

Opintotukeen tulee perheellisten opiskelijoiden huoltajakorotus, joka on 75€ kuukaudessa. Muutos on parempaan päin, ja paremmin mahdollistaa uudelleen kouluttautumisen myös perheelliseltä aikuiselta, vaikka opintotuki onkin edelleen liian pieni. 

Alimmat isyys-, äitiys-, ja vanhempainpäivärahat nousevat

Nykyisellään taso on vaivaiset 23,74€/arkipäivä, eli noin 593,5€ kuukaudessa, nyt tuli tulee nousemaan 23 euroa kuussa. Taso on vieläkin liian pieni, mutta yhdistettynä opintotuen huoltajakorotukseen saa opiskeleva vanhempi yhtäkkiä lähes tuhat euroa mikäli ei ole oikeutettu asumistukeen, ja sen lisäksi vielä lapsilisän, alkaen 94,88€/kk per lapsi. 


Askeleita oikeaan suuntaan

On ollut typerää, että samaan aikaan kun ihmetellään Suomen ennätysmatalaa syntyvyyttä ja puhutaan synnytystalkoista, kaikin tavoin rankaistaan vauvan väärään aikaan hankkinutta esimerkiksi tekemällä uudelleenkouluttautumisesta taloudellisesti lähes mahdotonta ilman hyvin toimeentulevaa puolisoa. Järjestelmän tulisi myös olla sellainen, ettei lapsen saanti opiskeluaikana automaattisesti katkaise opintoja kokonaan, eikä ainakaan taloudellisista syistä. 75€/kk huoltajakorotus tuntuu opiskelevalla, erityisesti jos molemmat puolisot opiskelevat.

Lisäksi nykyisin naurettavan alhaisten vanhempainpäivärahojen korottaminen on askel oikeaan suuntaan. Toki opiskeleva vanhempi tippuu vanhempainrahakausien jälkeen kotihoidontuelle (mikäli haluaa pitää lapsen kotona ja pystyy opiskelemaan päivähoitoaikaan), joka on ilman kuntalisää vain 338,34€/kk. Mutta opintotuen huoltajakorotus sentään hieman helpottaa opiskelua, samoin päivähoitomaksujen aleneminen. Eli vaikka yksittäin muutokset tuntuvat pieneltä, kertyy muutoksista ihan fiksu kokonaisuus


--

Toivon hartaasti, että hallitus käy perhe-etuuksien kimppuun moukarin kanssa ja uudistaa perheitä epätasa-arvoisesti kohtelevan ja purkalla kootun järjestelmän, erityisesti kotihoidontuen. Esitetyistä malleista kannatan järjestelmää, jossa kotihoidontuki laskee portaittain ja mahdollistaa lapsen pitämisen kotona ainakin kunnes lapsi on 1,5 vuotias. Turun yliopiston tutkimuksessa mukana olleen sosiologian professori Jani Erolan mukaan paras aika laittaa lapsi päiväkotiin on noin kaksivuotiaana, mutta nykyjärjestelmässä pienituloisen voi olla pakko laittaa vauva päivähoitoon jo 9 kuukautisena, eli kun korkeampi vanhempainpäiväraha loppuu. 

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen hallituksen varajäsen ja kannattaa säädyllistä elintasoa myös opiskelijoiden lapsille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
Esitetyistä malleista kannatan järjestelmää, jossa kotihoidontuki laskee portaittain ja mahdollistaa lapsen pitämisen kotona ainakin kunnes lapsi on 1,5 vuotias

Koskiko tuo kotihoidontuki vihdoin myös köyhiä 23vuoden jälkeen?

Entä joko toimeentulotukeen vihdoin 23vuoden jälkeen tulee lisänä tuen päälle lapsilisät,kuten tuloja saavilla on tullut 23vuotta tulojen päälle?

Laki-94 HE/Stvm
Kotihoidontuki,lapsilisä lasketaan tuloksi ja vähennetään toimeentulotuesta.
Ahon hallitus/Kepu,kok,rkp,Krst.

Kaikki muutkin korotukset mitkä menee yli toimeentulotuen normin vähennetään edm.tuesta.

"Yhdenvertaisuus-lain" nimissä.

Toimituksen poiminnat