Eliisa Kuusama Kuuluuko se valtiolle?

Meitä vakoillaan jo - ja teemme siitä helppoa

Ajelin pari päivää sitten puolisoni kanssa Googlen navigaattorin avulla Vantaalta Espooseen. Puolisoni on ollut tyytyväinen kännykän puhesoftaan, jolle voi karttasovelluksessa kätevästi kertoa osoitteen näppäilemättä. Juttelimme niitä näitä, ja puhe oli muistaakseni Elina Lepomäestä, kun navigaattori yhtäkkiä ehdotti reittiä eduskuntatalolle.

Mikrofonin ei pitänyt olla päällä - mikrofonia pitää erikseen täpätä - ja puhelin tönötti tukevasti telineessään ilman että kumpikaan oli koskenut siihen viimeiseen kymmeneen minuuttiin. Olimme myös matkalla päinvastaiseen suuntaan Arkadianmäestä, joten eduskunnan tarjoaminen vaihtoehdoksi oli vähintäänkin erikoista. Kumpikaan meistä ei myöskään ollut juttelumme lomassa maininnut eduskunta -sanaa, vaikka hallituksesta olimmekin puhuneet. Tapausta ihmetellessä navigaattori tarjosi määränpääksi pikkuparlamenttia. 


Sovellukset pyytävät käyttäjältään valtavasti oikeuksia, esimerkiksi pääsyn puhelimen mikrofoniin, sijainnin, kameran sekä käyttäjän yhteystiedot. Osa sovelluksista haluaa nähdä myös tekstiviestit ja puhelutiedot. Suurin osa käyttäjistä klikkaa "hyväksyn" melko huolettomasti, ja kas näin hittisovellus kuten Venäläinen FaceApp ja kiinalainen Meitu asentuu puhelimelle - mutta kukaan ei tunnu tietävän, mitä sovellukset kaikilla oikeuksillaan tekevät. 

Monesti tietoturvajutuille viitataan kintaalla koska "eihän rehellisellä ole mitään salattavaa", mutta luultavasti kaikilla on laittessaan sellaista dataa, jota ei haluaisi tuntemattoman saavan käsiinsä - ja esimerkiksi tallennettuja yhteystietoja, tärkeitä sähköposteja, henkilökohtaisia kuvia. Vain yksi tuhannesta lukee nettisivun tai sovelluksen käyttöoikeussopimuksen (terms of service), ja ihmiset antavat suosituille sovelluksille puhelimensa käyttöoikeudet juurikaan miettimättä. 

Ei olisi mitenkään yllättävää, että seuraavan uuden hittisovelluksen takana olisi Suomelle pahantahtoinen taho - viimeisimpänä sekä Ranskan että USA:n vaaleihin pyritty vaikuttamaan ulkomailta nimenomaan sosiaalisen median kautta, esimerkiksi tietomurroilla ja psykologisella vaikuttamisella. Informaatiovaikuttaminen vaaleissa tulee lisääntymään jatkuvasti algorytmien parantymisen myötä, ja mitä enemmän sovellukset ja sivustot saavat henkilöstä kerättyä tietoa, sitä helpompi propagandaa kuten valeuutisia on kohdentaa.

Nyt jo sosiaalisessa mediassa näkyy kuplautumisen ilmiö selkeästi. Meidän digitaalinen jalanjälkemme on niin massiivinen: yksilöltä löytyy satoja ja satoja tykkäilyjä, kommentteja, päivityksiä, sijainteja ja kuvia, joita sivustot yhdistelevät kohdentaessaan mainontaa ja uutisia. Vielä kun lisää että pöydällä lepäävä puhelin saattaa myös  kuunnella keskustelua niin alkaa jo miettiä foliohatun ostamista. Taidan kuitenkin ensimmäisenä tarkistaa sovellusasetukset.  


Kirjoittaja on Liberaalipuolueen hallituksen varajäsen, jonka Sony Xperiaa tyhmennetään kohta oikein urakalla. 
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Muutama vuosi vielä ja puhelin kysyy käyttäjältään vaivihkaa, että saanhan kirjoittaa nimissäsi mielipidekirjoituksia nettiin...

Ja mikäs siinä -- eihän rehellisellä ihmisellä ole mitään sellaista sanottavaa, joka olisi virallisen totuuden kanssa törmäyskurssilla...?

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 1/JK: ”..eihän rehellisellä ihmisellä ole mitään sellaista sanottavaa, joka olisi virallisen totuuden kanssa törmäyskurssilla....”

Tulee mieleen Pentti Kemppaisen & al. ohjelma ”Näin naapurissa”. Olen ymmärtänyt, että asia on siellä jo toteutunut mallikkaasti.

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

Tästä syystä pitääkin myös varautua niin, että voi tarvittaessa irrottautua kaikista seurantaan kykenevistä laitteista.

Olli Kankaanpää

Ei ongelma, mutta joillekin on. Kaikesta huolimatta kannattaa luottaa postilaitokseen ja poste-restante osoitteisiin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tässä on pieniä haasteita, jonkun jenkkitutkimuksen mukaan menisi noin kolme viikkoa vuodesta, jos lukisi kaikki käyttöehdot.

Norjassa tehtiin mielenkiintoinen tempaus:

Forbrukerrådet on demonstroinut ongelmaa lataamalla netistä yleisimmin puhelimeen asennettavien sovellusten käyttöoikeussopimukset ja kutsunut vieraita lukemaan niitä ääneen nettilähetyksessä.

”Yhdessä niiden pituus ylittää Uuden testamentin ja niiden lukeminen ääneen kestää yhteensä yli 24 tuntia”, kuluttajaviranomaisten tiedote toteaa.

http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/kuinka-kauan-kes...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tuo on tärkeä asia ja kuuluu kategoriaan muodolliset oikeudet/velvollisuudet vs. todelliset oikeudet/velvollisuudet.

Koulussa opetettu hokema siitä, että ihmiset ovat lain edessä yhdenvertaiset, kuuluu tuohon samaan kategoriaan.

(Eli rautalangasta vääntäen se, mihin yksittäisellä ihmisellä on periaatteessa oikeus/velvollisuus on eri asia kuin se, mitkä oikeudet/velvollisuudet häneen nähden käytännössä toteutuvat.)

Käyttäjän eliisakuusama kuva
Eliisa Kuusama

Keskimääräinen käyttöoikeussopimus on yli 70 000 sanaa pientä pränttiä juristijargonia. Siinä menee hetki lukiessa.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Ajelin pari päivää sitten puolisoni kanssa Googlen navigaattorin avulla Vantaalta Espooseen."

Olen jo pitkän aikaa ihmetellyt sitä, onko lukutaito kadonnut jonnekin huitsin nevadaan? Olen yli 40 vuotta ajanut Suomea etelästä pohjoiseen, pitkin ja poikin teitä, enkä ole KOSKAAN tarvinnut tällaisia nykyhärpäkkeitä. Koska on olemassa kyltit/tienviitat, joihin on raapustettu tiedot, mihin kysenen tie johtaa.

Nillä kyllä pärjää. Mutta tämä mualima on kyllä niin hulluksi mennyt, että voipi kyllä olla mahdollista, että nekin hävitetään, jotta navigaattoreiden myynti saadaan varmistettua.

Meidän umpihullulta ja totalitariaan pyrkivältä kyttäyshallitukselta sekin kyllä järjestyy.

Käyttäjän eliisakuusama kuva
Eliisa Kuusama

"Miksi käyttää vessapaperia, ennenkin selvittiin sammaleella!"

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Vesivessan viemäri tukkeutuu sammalista. Luonnossa sammal on paperia parempaa paitsi talvella.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

"Sony Xperiaa tyhmennetään kohta oikein urakalla. "

Kännykän lisäksi Smart-TV, läppärit, pelikonsolit ja jopa autot lähettävät tietoa sinusta valmistajilleen jotka voivat näitä tietoja myydä eteenpäin. Joitakin näsitä tiedonkeruusta voit estää palomuuriasetuksilla, mutta 100% suojautuminen vaatii internetyhteydestä luoppumista (sis. matkapuhelinliitymän).

Henkilö esim. kun käyttää googlea, katsoo netflixiä, päivittää statustaan facebookiin ja pitää kännykkää GPS päällä takussaan niin hänestä voidaan tehdään kattava analyysi, mitä hän syö, mitä harrastaa, mitä tekee työkseen, seksuaaliset suuntautumiset, matkustamiset, jne.

Jokainen varmasti nähnyt kun olet etsinyt netistä jotain tiettyä tuotetta niin sen jälkeen viikonkin pyörii mainoksia eri nettisivuilla mainosbannerissa haetusta tuotteesta. Itsellä käynyt myös muutamia kertoja kun on keskustellut jostain tuotteesta niin sähköpostiin tulee mainoksia ~15min sisään keskustelusta tuosta tuotteesta.

Niin kauan tuo tietojen keräys on harmitonta kulutajalle kunnes joku jolla on pahat mielessä onnistuu saamaan jotain herkkää tietoa käsiinsä.

Käyttäjän eliisakuusama kuva
Eliisa Kuusama

Jossain vaiheessahan uutisoitiin web-kameroista jotka kuvaavat käyttäjää salaa, ja jotkut teippasivat niitä umpeen. Nykyisin ei jakseta vaivautua, vaan jokainen laite leivänpaahdinta myöten kytketään muihin älylaitteisiin. Osa on harmittomia (jos Putin tietää että paahdan joskus jälkiuuniruisleipää niin hän saakoon sen tietää) osa väärissä käsissä vaarallisia (esimerkiksi kännykän muistista ongitut luottokorttitiedot).

Onneksi ei ole fiksua tv:tä, autoa tai pelikonsolia, tietokone ja kännykkä aiheuttavat tarpeeksi harmaita hiuksia :)

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Minäkin teippasin tämän uusimman läppärin kamerasilmän umpeen, koska tarvetta Skypelle ei ole. Älykännyä pidän mukana vain, jos aion otttaa fotoja, toinen puhelin on Nokian vanha ja luotettava malli reissun päällä tulevaan tarpeeseen. Tulen erinomaisen hyvin toimeen tällä järjestelyllä.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve Matti,

Näköpiirissä on jo aika, jolloin mikään ei toimi, jos ei ole kytkettynä verkkoon. Eli laite itsessään on, jos ei ihan, niin melkein "ilmainen", mutta käyttölisensisistä maksetaan.

-Fred och Kärlek

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Paras olla siis sanomatta mitään ääneen, jos lähettyvillä on yksikin mikrofoni.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Tai sitten kovaan ääneen haukkuu kaikki, jotka eivät itseä miellytä.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Siinä on se riski, että saa syytteen vihapuheesta, ellei satu kuulumaan Vihreisiin tai Vasemmistoliittoon. Näillä kun on aina sellainen Vapaudut Vihapuheesta-kortti takataskussa (tai puolueen jäsenkortti, sama asia).

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

"Vielä kun lisää että pöydällä lepäävä puhelin saattaa myös kuunnella keskustelua niin alkaa jo miettiä foliohatun ostamista. Taidan kuitenkin ensimmäisenä tarkistaa sovellusasetukset. "

Tästä saatiin hieno esimerkki toissapäivänä. Velipojan iiluurii poimi ilmeisesti kuunteli keskusteluamme auton voimansiirron osista kun velipojan feispuukin uutisvirtaan alko iltapäivällä ilmestyä lukkoperä-mainoksia.

Yleisest ottaen nuo sovellukset tuntuu tarviivan liikaa oikeuksia puhelimeen. Monesti kuljen mobiilidata sammutettuna, sovellukset sammutettuna (tuossa Huaweissaä sai ainakin asetukset niin että sovellukset sammuu näytön sammuttua) sekä gps pois päältä.
Eivät ainakaan niin helpolla kerää miusta dataa :)
Aina kun on mahdollista jätän koko luurin kotiin :)

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

"Ilmaiset" apit eivät ole ilmaisia. Appien käyttäjät eivä ole appien kehittäjien "asiakkaita", vaan tuote, jota appien kehittäjät myyvät markkinointitarkoituksiin.

Itse pyrin olemaan mahdollisimman vähän verkossa, ja käytän hyvää ja toimivaa 2G GSM vähä-älypuhelinta.

Iso huolenaihe tulee olemaan, kun biotunnisteita, sormenjälkiä, värikalvoa, kasvonkuvaa, jne, ryhdytään käyttämään käyttäjätunnus/salasanana. Sillä kun ne ovat joutunneet vääriin käsiin, niin ne on menetetty iäksi.

Perinteisiä käyttäjätunnuksia, s-posteja, pin-koodeja ym, voi aina vaihtaa tarvittaessa, mutta kasvoja ei.

Pitäkää huolta itsestänne ja teidän "Big Datasta".

-Rauhaa ja Rakkautta

p.s. Ihmiselle joka sanoo "ei minulla ole mitään salattavaa", voi sanoa, no annappa sitten minulle pankkitunnuksesi. ;)

Toimituksen poiminnat