Hallituksen kipeät leikkaukset eivät koske poliitikkoja

2012 Helsingin Sanomat uutisoi, että Suomessa maksetaan puoluetukea toiseksi eniten koko Euroopassa: noin 12,25 euroa äänestäjää kohden, kun kaikkien EU-maiden keskiarvo oli 3,72. Artikkeli on toki vanha mutta ainakaan Suomen puoluetukien määrä ei juuri ole tästä laskenut; MTV uutisoi, että viime vuonna puoluetukea myönnettiin vajaat 30 miljoonaa euroa. Pikkurahoja valtion budjetissa joku sanoo, mutta vaikutuksia on muitakin kuin vain rahanmeno.

Viimeisimmät eduskuntavaalit voittanut Keskusta saa puoluetukea noin 7,3 miljoonaa euroa vuodessa. Keskustan eduskuntaryhmässä on tällä hetkellä 49 kansanedustajaa mikä tarkoittaa lähes 150 000 euroa kansanedustajaa kohden. Mutta tarvitseeko poliittinen puolue todellisuudessa näin paljon veronmaksajien rahaa Suomen parlamentaarisen järjestelmän ylläpitämiseksi?

Tukeen oikeutetuilla puolueilla on täysin puoluetukeen perustuvia toimintoja ja kiinteää omaisuutta. Puoluetuen radikaali väheneminen vaalitappion vuoksi saattaa siis tarkoittaa puolueelle merkittävää rahanmenetystä: esimerkiksi 2015 eduskuntavaaleissa tappion kärsineen SDP:n puoluetuki pieneni 1,3 miljoonaa euroa, jonka takia puolue joutui myymään kiinteistöjään sekä irtisanomaan kuusi työntekijää. Pelkästään Hakaniemen puoluetoimisto myytiin 7,4 miljoonalla eurolla, mikä osoittaa ettei perinteinen duunarien puolue nyt ihan köyhimmästä päästä ole.

Ymmärrän puoluetukien aiheuttamat positiiviset vaikutukset; puolue ei tarvitse rikkaita kannattajia voidakseen kampanjoida. Suomen nykyinen poliittinen kenttä on kuitenkin ollut vuosikausia varsin stagnaattinen, ja yksi syy ovat ylimitoitetut puoluetuet. Jättituet ylläpitävät eduskunnan status quota vaikeuttaen tarpeettomasti esimerkiksi pienpuolueiden tai valitsijayhdistysten ehdokkaiden menestymistä vaaleissa, sillä harvalla pienellä yhdistyksellä on varaa laittaa kymmeniä tuhansia euroja massiivisiin vaalikampanjoihin eduskuntapuolueiden tapaan.

Lisäksi listoille kannattaa haalia ketä tahansa julkkiksia ääniä tuomaan, vaikka he eivät olisi millään tavalla päteviä tai kelvollisia politiikkaan, koska he ovat jo valmiiksi tunnettuja ja helpompi saada läpi kuin tuntematon vaikka pätevä ehdokas. Perussuomalaiset esimerkiksi menestyivät vasta Tony Halmeen vaalimenestyksen jälkeen, ja vaikka Halmeen kannanotot olivat kyseenalaisia, toi entinen Viikinki ääniä joita puolue kipeästi tarvitsi.

Tukisummat ovat jo niin merkittäviä että ne taatusti vaikuttavat myös puolueiden käyttäytymiseen eduskunnassa. Parin vuoden välein toistuvassa vaalihuumassa herää epäilys, että oman organisaationsa ja sen rahoituksen säilyttäminen on suurimmalle osalle puolueista tärkeämpää kuin Suomen valtion etu ja rahaa palaa pelkästään vaalikampanjoihin satoja tuhansia euroja.

Ylisuurissa puoluetuissa on vaarana, että puolueista muodostuu organisaatioita joiden ainoa tehtävä on varmistaa oma olemassaolonsa ja jatkuvuutensa. Politiikassa se tarkoittaa pahimmillaan katteettomia lupauksia äänestäjien houkuttelemiseksi sekä selkärangatonta politiikkaa jossa ikäviä ja epäsuosittuja, mutta yhteiskunnan kannalta tarpeellisia päätöksiä siirretään aina seuraavien hallitusten niskaan jotta ei suututettaisi omia kannattajia ja eturyhmiä. Sitten kun todella tarvitsee leikata kun rahat ovat loppu ovat leikkaukset huomattavasti kipeämpiä kuin useiden vuosien aikana harkiten tehdyt muutokset.

Tällainen politiikka on Suomen valtion hyvinvoinnin kannalta kestämätöntä. Suomi tarvitsee paljon enemmän poliitikkoja jotka pyrkivät Arkadianmäelle silmissään Suomen tulevaisuus eivätkä puolueelle vaalivoitosta satelevat verorahoitetut tukipaketit; ensimmäinen askel olisi katsoa peiliin ja tarkastella puoluetukia kriittisesti.

 

Kirjoittaja on liberaali, joka kannattaa yleiseurooppalaisen tasoisia puoluetukia.

 

eliisakuusama
Liberaalipuolue Tampere
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kirjoittaja on turvallisuuden ja riskienhallinnan asiantuntija, joka harrastaa intohimoisesti yhteiskunta- ja turvallisuuspolitiikasta väittelemistä internetissä. Poliittisesti liberaali, ehdolla eduskuntavaaleissa Pirkanmaalla.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu