Eliisa Kuusama Kuuluuko se valtiolle?

En halua Suomeen isovanhempieni aikaisia epidemioita

  • Polioa vastaan rokottamista Ruotsissa vuonna 1957. Polio on rokotteilla käytännössä hävitetty kehittyneistä maista.
    Polioa vastaan rokottamista Ruotsissa vuonna 1957. Polio on rokotteilla käytännössä hävitetty kehittyneistä maista.

Yle uutisoi 14.2.2017 että Ranskassa 34-vuotias nainen on kuollut tuhkarokon seurauksena. Yli 70 ihmistä on viety sairaalahoitoon eikä epidemia osoita laantumisen merkkejä. Ranska seuraa Italiaa määräämällä tavalliset lasten rokotukset pakollisiksi; heinäkuussa 2017 Ranskan pääministeri sanoi haastattelussa että on “mahdotonta hyväksyä” että Ranskassa lapset edelleen kuolevat tuhkarokkoon maassa, jossa ensimmäiset rokotukset kehitettiin. 

2008 ja 2016 välissä Ranskassa oli virallisten tilastojen mukaan yli 24,000 tuhkarokkotapausta, joista 1,500 tapauksessa oli vakavia komplikaatioita ja 10 kuolemantapausta. USA antoi puolestaan viime vuonna vuonna Italiaan matkustusvaroituksen laajojen tuhkarokkoepidemioiden vuoksi. 

Tuhkarokko on yksi tarttuvista taudeista joita vastaan voi suojautua rokotteella. Tauti on vaarallinen pienille lapsille ja heikon immuunipuolustuksen omaaville ja tarttuu herkästi; samassa huoneessa tai kulkuvälineessä olokin aiheuttaa tartuntariskin.  Väestön tulee olla rokotettu 95% jotta tauti ei leviä. Tuhkarokon jälkitaudit voivat olla hengenvaarallisia riskiryhmiin kuuluville. Rokottamaton lapsi koululuokassa voi tarkoittaa että syöpälapsen on jäätävä kotiin koska rokottamaton luokkakaveri voi tartuttaa taudin heikon immuunipuolustuksen omaavaan ja vaarantaa hänen henkensä. Myöskään aivan pieniä vauvoja ei voida rokottaa ja heille tuhkarokko on erityisen vaarallinen.

Myös muut taudit hiipivät kohti Suomea rokotuskattavuuden heikettyä. Sastamalassa on tavattu hinkuyskäepidemia: sairastuneina on lapsia ja yksi viiden kuukauden ikäinen vauva. Hinkuyskä on erityisesti pienille vauvoille hengenvaarallinen sairaus.  Helsingin Sanomien mukaan hinkuyskätapausten määrä on noussut Suomessa huomattavasti viimevuosina, ja iso osa kasvusta selittyy rokotekielteisyyden nousulla.

Suomessa elää edelleen sikotaudin takia syntymättömän lapsensa menettäneitä sekä taudin vuoksi lapsettomaksi jääneitä miehiä. Lisäksi globaali matkailu saattaa tuoda tänne sellaisia tauteja, jotka ovat Suomesta hävitetty jo ajat sitten: esimerkiksi suomalaisten suosimassa lomakohteessa Thaimaassa on esiintynyt poliota, ja Lähi-Idässä on tuberkuloosia - tarvitseeko meidänkin odottaa suurta epidemiaa ennen kuin kasvavaan rokotteista kieltäytyjien joukkoon reagoidaan?

Australia on ottanut rokotteisiin selkeän linjan: jos et rokota, et ole oikeutettu valtion perhetukiin. Uuden lain myötä rokotekriittiset vanhemmat menettävät valtion avustuksia keskimäärin 11 000 Australian dollarin verran vuodessa per rokottamaton lapsi. Kyseessä on merkittävä taloudellinen kannustin joka puree erityisesti perheisiin, joissa rokotekielteisyys ei ole kovin vahvaa tai rokotteet ovat viitseliäisyyden puutteesta jätetty ottamatta. 

Yhdysvaltojen Kalifornia on mennyt vielä Australiaa pidemmälle: laki kieltää lapsen osallistumisen muun muassa päivähoitoon, julkisiin ja yksityisiin kouluihin ja iltapäiväkerhoihin mikäli lapsi ei ole rokotettu eikä perheellä ole osoittaa lääketieteellistä syytä rokottamattomuudelle. Lailla on haluttu suojella niitä lapsia jotka ovat suuremmassa riskissä sairastua mikäli jokin epidemia lähtee leviämään. 

Rokotteista, kuten kaikista lääkkeistä, voi seurata sivuvaikutuksia mutta hyödyt voittavat rokottoiden kohdalla haitat kuusi-nolla. Nyt vanhemmat, jotka itsekkäästi eivät rokota omia lapsiaan tieteeseen perustumattoman ideologiansa vuoksi ovat vapaamatkustajia, nauttien toisten rokotussuojasta perustuen salaliittoteoreetikkojen nettikirjoitteluun ja pelotteluun.

Yhteiskunnalla on vastuu suojella heikoimpiaan kuten lapsia, vanhuksia ja sairaita. Tukien menettäminen tai kielto osallistua varhaiskasvatukseen tai kouluun ovat viime kädessä paljon pehmeämpiä keinoja kuin esimerkiksi monet tartuntatautilain pakkokeinot, jotka kyllä otetaan käyttöön mikäli epidemia iskee Suomeen.


Kirjoittaja on Liberaalipuolueen hallituksen varajäsen, jonka mielestä yhteiseen ruokapataan ei pidä sylkeä vaikka olisikin nauttinut runsaasti hopeavettä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Jonnekin tuonne joukkoon lisäisin vielä pohdintoja A- ja B-hepatiitista.

http://www.rantapallo.fi/matkailijan-terveys/matku...

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Kulttuurien kohtaamisen rikkautta ja avoimien
rajojen sinisilmäisen politiikan hedelmiä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ai sekin on maahanmuuttajien syytä, että vastuuttomat ja arvostelukyvyttömät suomalaiset jättävät lapsensa rokottamatta? Herra Hietanen on varmaankin suuri tartuntatautien asiantuntija, koska muut eivät ole havainneet Suomessa mitään maahanmuuttajien aiheuttamia epidemioita.

Myönnettäköön, että Venäjän pitäisi rajoittaa suomalaisten liikkumista rajan yli. Suomalaismiehet aina välillä hakevat Pietarista kupan. Muuten sitä ei pahemmin ole tässä maassa viime vuosikymmeninä näkynyt.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Voi kun pistin kuplaasi. Seuraa vähän Italian ja Kreikan uutisia,
niin ymmärrät yskän.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Onko siellä jokin yskäepidemia?

Käyttäjän JuhaKarhu kuva
Juha Karhu

Turvapaikanhakijoiden nopeasti lisääntynyt määrä saattaa lisätä Suomessa tarttuvia tauteja kuten tuhkarokkoa, tuberkuloosia, poliota ja kurkkumätää. THL:n mukaan suomalaisilla on keskimäärin erittäin hyvä suoja näitä tauteja vastaan. Joissakin kunnissa rokotekattavuus tuhkarokkoa vastaan on kuitenkin madaltunut.

https://yle.fi/uutiset/3-8324908

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

"" yskäepidemia?""

Voiko olla lapsellisempaa ja matalamielisempää tapaa suhtautua vakavaan asiaan?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #7

Paras tapa suhtautua propagandaan on tehdä se naurunalaiseksi. Näköjään onnistuin.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen Vastaus kommenttiin #10

Eipä asiaan tarvitse suhtautua propagandana eikä mitätöidä vitsiä vääntäen, vaan ihan asiallisesti.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #18

Se on nimenomaan propagandaa, kun keskustelu koskien rokotuskattavuutta koitetaan vääntää turvapaikanhakijoiden vastaiseksi pelotteluksi. Tottakai väestön liikkuvuus on lisäargumentti rokotusten puolesta, mutta keuhkorutolla pelottelu ym. on makaaberia tarkoitushakuista pelon lietsontaa.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen Vastaus kommenttiin #24

Toki vaarallisia tauteja on saattanut ja saattaa varsinkin tulevaisuudessa kulkeutua. Ei kai niistä nyt vaietakaan pidä. Tartuntojen leviämisen lisäksi toinen juttu on sitten sairaanhoidon kustannukset, jotka taitavat esimerkiksi HIV:n kohdalla olla melkoiset.

Turvapaikanhakijoilla ei kannata pelotella lähinnä siitä syystä etteivät kyseessä ole turvapaikanhakijat, vaan tosiasiassa parempaa elämää tavoittelevat kansainvaeltajat, joita tulevalla vuosisadalla voi lähteä esimerkiksi pelkästään Afrikasta liikkeelle satoja miljoonia.

Euroopalla ei ole mitään mahdollisuuksia selvitä sellaisesta, ei taloudellisesti, ei sosiaalisesti, ei terveydellisesti, eikä myöskään "kognitiivisesti". Eurooppalainen yksilöindividualismi ja orgaaninen omantunnonetiikka ei pysty sulattamaan piiriinsä mekanistisen normimoraalin omaavia kulttuureita.

Käyttäjän KatjaSallinen kuva
Katja Sallinen Vastaus kommenttiin #24

On muistettava, että Italiassa jossa on tuhkarokkoepidemia, rantautuu myös pakolaisia sinne. Sieltä nämä siirtyvät toisiin maihin. Köyhillä mailla ei ole valmiutta välttämättä rokottaa 95% kansalaisia kuin on länsimailla. Aikoinaan kun ihmisiä lähti Amerikkaan, pistettiin karateeni pystyyn. Tuolloin oli paljon enemmän tartuntatauteja kuin tänä päivänä. Mustarutto oli toinen, jossa ihmiset alkoivat paetessa levittää tautia. Liikkuvuus on yksi tekijä ajattelematta erityisemmin mitään yksittäistä ryhmää.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Ohessa käytännössä 2 vuoden takaa Iltalehden uutiseen
päivä: 21.1.2016, jossa kerrotaan turvapaikanhakijoiden
mukanaan tuomista sellaisista jo periaatteessa historiaan
kuuluneista kulkutaudeista, joita vain vääjäämättömästi
on tullut heidän mukanaan mm. tänne Suomeen.

Meillähän on pääsääntöisesti tietty rokotukset kunnossa
mutta Eurooppaan sota-alueilta ja Afrikan puolelta tulleilla
ei välttämättä ole ! En ole lääkäri tajutakseni sitä faktaa,
että kulkutaudit nyt vain sattuvat leviämään ihmisten mukana.

Ja yksi uhka voi olla turvapaikanhakija, laiton rajanylittäjä,
jonka taustoista emme todellakaan tiedä. Anteeksi, että rikoin
kuplasi.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ja mitähän ne kulkutaudit ovat, jotka Suomea turvapaikanhakijoiden vuoksi uhkaavat? Minä nyt satun olemaan lääkäri, enkä sellaisista tiedä.

Toni Rintala

Lääkäri huolissaan: Turvapaikanhakijat tuovat Suomeen jo hävitettyjä tauteja
"Maahanmuutto ja maasta toiseen liikkuvat turvapaikanhakijat lisäävät tautitapauksia, sillä esimerkiksi keuhkotuberkuloosi on monessa lähtömaassa yleisempi kuin Suomessa."
https://yle.fi/uutiset/3-8477733

Turvapaikanhakijoilla todettu Suomessa harvinaisia tartuntatauteja: "Ongelmaan pitää puuttua"
"Turvapaikanhakijoilta on löytynyt tartuntatauteja, jotka on saatu pääosin jo kitkettyä Suomesta."
http://www.iltalehti.fi/pakolaiskriisi/20160121209...

Saksalainen ylilääkäri: "Maahanmuuttajilla on sellaisia sairauksia, joita tuskin koskaan on nähty Saksassa"
"RKI -raportin mukaan viimeisen kahden vuoden aikana ainakin 48 ihmisellä Saksassa diagnosoitiin LBRF. LBRF on täiden levittämä kuumesairaus, josta ei oltu kuultukaan maassa ennen vuoden 2015 siirtolaiskriisiä."
"Raportin mukaan esimerkiksi hepatiitti B:n esiintyvyys on kasvanut 300 % viimeisen kolmen vuoden aikana."
"Kun siirtolaiskriisi lokakuussa 2015 oli pahimmillaan, Regensburgin yliopistollisen sairaalan ylilääkäri Michael Melter tiedotti, että hänen sairaalaansa saapui maahanmuuttajia, joilla on sellaisia sairauksia, joita tuskin koskaan on nähty Saksassa.
"Joitakin näistä sairauksista en ole nähnyt 20 tai 25 vuoteen ja moni minua nuoremmista kollegoistani ei ole tosiasissa nähnyt koskaan niitä", hän totesi."
"Focus -lehden haastattelussa ortopedi-kirurgi Carsten Boos varoitti, että Saksan viranomaiset ovat kadottaneet satoja tuhansia maahanmuuttajia, jotka voivat olla tartunnan saaneita."
https://www.gatestoneinstitute.org/10676/germany-m...

Näitä voi pohdiskella ovatko valeuutisia vaiko eivät?

Aikuisten turvapaikanhakijoiden rokottamisen haasteet ja keinot niiden kohtaamiseen
"kaikki turvapaikanhakijat eivät halua ottaa rokotuksia"
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/1406...

Kohta tämäkin tulee tänne?

Tappava ilmassa leviävä kulkutauti ”pahin epidemia 50 vuoteen”
https://www.verkkouutiset.fi/tappava-ilmassa-levia...
http://www.dailymail.co.uk/health/article-5043497/...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #11

On se kumma juttu, että turvapaikanhakijoita olen hoitanut jo kymmenisen vuotta, enkä vieläkään ole saanut edellä mainittua keuhkoruttoa, tai toisintokuumetta, jota muuten Suomessa oli vielä 1800-luvulla omastakin takaa, eikä se tartu suoraan ihmisestä toiseen.

Millähän ihmetaudeilla vielä pelkoa lietsottaisiin? Tämäkin blogi kirjoitettiin rokotusten puolesta, mutta tietyn aatesuunnan kannattajat kääntävät kaiken mahdollisen turvapaikanhakijoita vastaan.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #12

"enkä vieläkään ole saanut edellä mainittua keuhkoruttoa,"

Ei kai tarkoituskaan ole saada tartuntaa? Lääkärinä osaat varmasti välttyä tarttumiselta. Mutta silti ne voi levitä muihin ihmisiin. Onhan ne tarttumalla näillekin ihmisille tulleet.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Muistaakseni olet psykiatri, ja olet jo täälläkin aina kärppänä paikalla kun turvapaikan hakijoista puhutaan, joten tuskin ehdit paljoakaan Lääkärilehteä lukea?
Kyllä niissä on tästäkin kirjoitettu. Rokotusohjelmat taitavat olla myöskin vähemmän järjestäytyneitä asioita Afrikassa. Katso alla oleva kommentti muistaakseni numero 23 ja siinä linkki Helsingin uutisiin.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Siksipä meidän tulisikin huolehtia että se rokotesuoja on kunnossa. Väestö liikkuu ja tulee liikkumaan jatkossakin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Eksoottisista taudeista koitan itsekin pysyä jyvällä, mutta ne eivät ole Suomessa todellakaan mikään väestön terveyttä ukaava ongelma. Tautia, jota ei ole koskaan nähnyt on lääkärin vaikea tunnistaa - harvempi on nähnyt edes malarian puhkeamista (minä olen), vaikka se todellinen vitsaus maailmalla.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson Vastaus kommenttiin #14

Eikö Pekka yksittäistapaukset ole mielestäsi merkittäviä? Pitääkö sairauden olla aina kansantaloudellisesti merkittäviä ennen kuin niihin puututaan julkisella puolella tai viranomaisten taholta?

Muistan kun näistä yksittäisistä sairauksista iloittiin oikein uutisissa kun nämä taudit saimme maastamme hävitettyä.
Nyt kun ne ovat tulossa takaisin tuntuu että asiaa vähätellään. Miksi?

Muuten ole kanssasi samoilla linjoilla.

Käyttäjän eliisakuusama kuva
Eliisa Kuusama

Maahanmuuttajien tai pakolaisten mahdollisesti Suomeen tuovat tartuntataudit eivät olisi niin ongelma mikäli suomalaiset pitäisivät rokotussuojansa kunnossa. Turvapaikanhakijat eivät myös mitenkään ole vastuussa siitä, etteivät pietarsaarilaiset rokota lapsiaan.

https://yle.fi/uutiset/3-9757307

Toni Rintala

"etteivät pietarsaarilaiset rokota lapsiaan."

Onko syynä ruotsinkielisyys? Ehkä eivät ymmärrä suomalaisviranomaisten suosituksia? ;)

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Onko sulla kristallipallo ja luulet, että olen joku persu tai
jonkin aatesuunnan kannattaja ? Totean vain asioita, niin kuin
todellisuus on ja miten myös monet luotettavat mediat ovat
uutisoineet. Ei näiden asioiden ymmärtämiseen tarvita minkään
puolueen jäsenkirjaa tai edes lääketieteen opintoja tai jotain
väitöstilaisuutta näillä sivuilla.

Esitin tosiasian, miten tartuntataudit tai kulkutaudit voivat
Eurooppaan ja lopulta Suomeenkin tulla. Yksi mahdollisuus ovat
ihmismassat sellaisilta alueilta, joita ei ole suojattu, kuten
meitä suomalaisia suojataan. Oma lukunsa ovat tietty rokotuksia
laistavat suomalaiset ja myös turvapaikanhakijat.

Ja kun lähden ulkomaille, vaikka Pakistaniin, niin tarkistan,
ovatko kaikki rokotukseni kunnossa, kun kohtaan alikehittyneen
kultuurin rikkautta silmästä silmään. Omat silmäni eivät ole
vielä sokeat - saatika siniset.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ei näköjään ole sellaista asiaa, eikä sellaista asiallista puheenvuoroa, kuten tämä blogi on, etteikö siihen saisi sekoitettu turvapaikanhakijat. Blogisti on tärkeällä asialla, rokottamattomuudesta on tullut muoti-ilmiö, jonka seurauksena vuosikymmenien valistuksen myötä erilaisista, meitä kiusanneista taudeista ollaan päästy eroon, ovat nyt palamassa rokotuksista kieltäytymisen seurauksena uudelleen riasaksemme. Minunkin jälkikasvustani kaksi kiertää työnsä vuoksi eri puolella maailmaa, mutta kun rokotukset ovat kunnossa, pelkoa tartunnoista ei ole.

Käyttäjän eliisakuusama kuva
Eliisa Kuusama

Omalle lapselleni vaadimme miehen työn takia tuberkuloosirokotuksen vaikka rokote oli jo poistunut rokoteohjelmasta. Silloin jo turberkuloosia oli tavattu Suomessa muutamia tapauksia pääasiassa vastaanottokeskuksissa. Heikon terveydenhuollon maista tulevat pakolaiset ja turvapaikanhakijat voivat tuoda mukanaan sairauksia jotka kotimaasta on rokotusohjelmien avulla jo hävitetty, mutta se on kyllä ihan suomalaisten omaa tyhmyyttä jos rokotekielteisyydellä aiheutamme tänne epidemian.

Toni Rintala

" rokottamattomuudesta on tullut muoti-ilmiö, jonka seurauksena vuosikymmenien valistuksen myötä erilaisista, meitä kiusanneista taudeista ollaan päästy eroon,"

Siis rokottamatomuuden takia on päästy eroon meitä kiusanneista taudeista??
No onneksi viimeinen lauseesi korjasi hiukan tuota ;)

"mutta kun rokotukset ovat kunnossa, pelkoa tartunnoista ei ole"

Toki on paljon tauteja, joihin rokotuksia ei varmaan ole, eli pelko tartunnasta on aina olemassa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tälläisia ajatuskatkoksia tulee, kun kirjoittaessa seuraa samalla talviolympialaisen tapahtumia.

Käyttäjän ekqvist kuva
Marko Ekqvist

Kirjoitin asiasta HU blogissani viime vuonna. Tämä aihekokonaisuus on varsin monitahoinen ja faktojen esiintuominen tässä asiassa on erityisen tärkeää. https://www.helsinginuutiset.fi/blogi/555602-harvi...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Huomio! Huomio!

Kannattaa lukea tämä. Markon antama linkki, josta selviää varsin hyvin, että varoitukset harvinaisistakin kulkutaudeista ovat ihan asiallisia ja nuo vastarannankiiskien jatkuvat vähättely voisi jo lopettaa!! Asialliset kommentit, asialliseen ja tärkeään aiheeseen.

"faktojen esiintuominen tässä asiassa on erityisen tärkeää." https://www.helsinginuutiset.fi/blogi/555602-harvi...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Olihan Suomessa jo kesällä 2017 tuhkarokkoepidemian vaara kun Savonlinnasta lähtöisin tuhkarokkotapaus oli altistanut tuhkarokolle 200 ihmistä. Varmasti kaikki altistuneet olivat silloin löydetty ja asianmukaisesti hoidettu!? Kun ei ole kuulunut mitään ikävämpää sen jälkeen. Kirjoitin asiasta blogissani Puheenvuoroon.

200 Altistunut Tuhkarokolle 28.6.2017
http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239344-200-...

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Tauti ei tarvitse passia. Koirat ovat karanteenissa, ihmiset eivät. Koirat ovat paremmassa turvassa

SOTE tappaa enemmän ihmisiä kuin tartuntataudit

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Pari lausetta Wikipediasta:

- ….. Suomessa tuhkarokko on harvinainen. (Tosin siinä ei sanota, onko kyseessä rokotettu väki vai ei)…..

- …..Kuumeeseen voi antaa lääkettä, mutta tuhkarokko paranee itsekseen. Lapsen oloa voi helpottaa himmentämällä valot ja laittamalla kutinaan talkkia……

''''''''''''

Täytyy tietenkin muistaa, että jos joku meistä kirjoittaa Wikipediaan, että ”tuhkarokko tappaa heti”, niin sitten siellä lukee että että ”tuhkarokko tappaa heti”.

Muistaakseni sisareni kanssa sairastimme tuhkarokon 40- 50- luvulla. Mieleen on jäänyt muistikuva, että tauti oli melko yleinen sodanjälkeisessä Suomessa. En muista, että jälkiseurauksista olisi juuri puhuttu.
Pojille tauti on hankalampi kuin tytöille, jos oikein muistan.

Vaimo huutaa keittiöstä, että hänellä oli myös kova tuhkarokko.

Totta kai tuhkarokon vaarat pitää huomioida, mutta silläkään sairaudella ei saa pelotella.
Asiallista tietoa tarvitaan esim rokotusten hyödyistä mutta myös haitoista.
Terveysalan ammattilaiset ovat tässä vastuunkantajien eturivissä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Tuhkarokko

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Katselin Netflixistä sarjaa Bill Nye pelastaa maailman. Mieleeni on jäänyt erään yhdysvaltalaisia rokotevastaisia vanhempia tutkineen tutkijan haastattelu.

Yhdysvalloissa rokotevastaiset vanhemmat ovat yleensä suht hyvin koulutettuja. Heillä on vähintään college-tason tutkinto. Nämä ihmiset elävät eräänlaisessa turvallisuuskuplassa. Heille arkielämässä ei ole juurikaan uhkia, ja rahaa on säästössä. Budjetti kestää pienen sairastelunkin. Näillä ihmisillä on jonkinlainen harhakuva siitä, että he voivat itse ohjailla kohtaloaan.

Sen sijaan heikosti koulutetut ja pienituloiset pelaavat varman päälle ja antavat rokottaa lapsensa.

Onkohan kukaan tehnyt Suomessa vastaavaa tutkimusta? Ehkä asiaa kannattaisi tutkia vähän syvemmältä. Pelkkä vanhempien moittiminen ei asiaa ainakaan auta.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

# 28

Olen "tutkinut" asiaa hiukan. Reilut parikymmentä vuotta sitten selvittelin sattuneesta syytä lieveilmiöitä, jotka liittyvät antroposofiaan.

Hovioikeudenneuvos-kirjalija Paavo Hiltusen (1923-2013) merkittävä teos "Mitä Rudolf Steiner todella opetti?" (WSOY, 1990) valottaa hyvin muun muassa antroposofiaan perustuvien steinerkoulujen harhaoppista maailmaa.

Muuan keskustelu terveydenhoitoalan ammattilaisen kanssa johdatti minut näissä "tutkimuksissani" sellaisen lopputyön äärelle, jossa paneuduttiin poliorokotukseen. Tässä lopputyössä, joka on kirjoitettu Suomessa jo reilut 30 vuotta sitten, oli mukana kommentteja myös sellaisilta äideiltä, jotka eivät halunneet lastensa saavan poliorokotusta. Syyksi rokottamattajättämiselle osoittautuivat juurikin antroposofiset uskomukset.

Samaan aikaan kävin julkista keskustelua sanomalehti Keski-Uusimaan mielipidesivuilla antroposofiasta harhaoppina. Steinerin luoma antroposofia on mitä suurimmassa määrin harhaoppi, kun sitä tarkastellaan Raamatun opetusten valossa. Keskustelu kesti puoli vuotta kunnes lehden toimitus katsoi, että nyt riittää tämän aiheen käsittely.

Puoli vuotta riitti kuitenkin hyvin osoittamaan sen miten itseään älykkäänä pitävät ihmiset ovat aivan vakavissaan valmiita sisällyttämään muun muassa keijut ja maahiset osaksi omaa elämänkatsomustaan, jota vieläpä pitivät kristillisenä vain siitä syystä, että olivat evankelisluterilaisen seurakunnan jäseniä - sen lisäksi, että tunnustautuivat antroposofeiksi.

Raamatun opetus, toisin kuin antroposofian, on tämä: "Älkää kääntykö vainaja- ja tietäjähenkien puoleen; älkää etsikö heitä, ettette tulisi heistä saastutetuiksi." (3.Moos.19:31)

Hämmästytti, että ihmiset itse eivät tunnistaneet ristiriitaa Steinerin keijujuttujen ja Raamatun opetusten välillä - eivätkä tuntuneet ymmärtävän, millaisen riskin ottavat, kun keijujuttuihin perustuen jättävät lapsensa rokottamatta vakavaa sairautta vastaan.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Vanhentunutta juttua. Rokotevastaisuus saa nykyään virtaa nettimaailmassa, ei se tarvitse enää jotain perustana olevia ajatussuuntia.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas Vastaus kommenttiin #32

#32

Varmasti osin näinkin, eikä sitä voi edes ihmetellä sikaflunssarokotteeseen liittyneen narkolepsiakämmin jälkeen. Ei ole mikään ihme, jos ihmisten luottamus lääketehtaiden tuotteisiin laskee tällaisista syistä.

Näen kuitenkin "vaihtoehtohömpän" jalkautumiseen juurisyyt nimenomaan näissä antroposofian kaltaisissa opeissa.

Jos yhtään tunnet sitä maailmaa, jossa Steinerin opit ovat käytössä, niin siellähän kaikella "luonnonmukaisella" on vahva sijansa. Steinerpäiväkodeissa väriliidut ovat mehiläisvahasta. Vihannesten kohdalla pop on biodynaamisuus (jolle ei ole mitään järjellisiä biologiseen kasvinviljelyyn tukeutuvia perusteita). Saamani käsityksen mukaan vauvojen vaatteiksi suositellaan Ruskovilla-tuotteita. Synnytyssairaaloissa askarellaan pehmoisia steinernukkeja.

Tällainen "luononmukaisuus" vetoaa ihmisiin aikana, jolloin allergiat lisääntyvät. Teollistuneen yhteiskunnan keskellä osa ihmisistä hakee voimaa "luonnonmukaisesta" elämäntylistä.

Pienten vauvojen äidit ovat hyvin avoimia erilaisille vaikutteille. Heillä on kova tarve hoitaa pienokaista parhaalla mahdollisella tavalla.

Jos ajatellaan, että jo 30 vuotta sitten on ollut ihmisiä, jotka ovat otaksuneet, että rokottamatta jättäminen on parhainta ja luonnonmukaisinta, mitä he voivat lapselleen tarjota, niin esimerkin vaikutusaika tähän päivään asti laskettuna on ollut varsin pitkä.

Se, että tämä esimerkki on nykyisin löydettävissä myös nettimaailmasta, ei ole mikään ihme. Siellähän kaikki muutkin tarinat ovat.

Ja valitettavan moni tekee päätöksensä pelkkien tarinoiden perusteella, vaikka neuvoloilla olisi tarjottavanaan pienten lasten äideille myös faktaa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #34

Et näköjään tiedä asiasta mitään muuta kun ennakkoluuloista roskaa. Miksi luonnonmateriaalista valmistetut vahaväritkin olisivat jotenkin kiero asia?

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas Vastaus kommenttiin #35

# 35

Osuuko antroposofiseen hermoon?

Osuu tietenkin, kun itse olet steinerpedagogi?

https://www.youtube.com/watch?v=Ue0UtdCFrzM

Juurihan ensimmäisessä viestissäni kerroin perehtyneeni aiheeseen varsin kattavasti.

Se, että antroposofiset steinerpäiväkodit kokevat ratsastaa luonnonmukaisuudella (so. mehiläisvahaliidut, luontoretket jne.) ei tietenkään vähennä mehiläisvahasta valmistettujen tuotteiden tai luontoretkien arvoa mitenkään.

Ei minulla ole mitään mehiläisvahaa tai luontoretkiä vastaan.

Se, että antroposofia kokee aurata itselleen tietä toimimalla jonkinlaisena luonnonmukaisuuden airueena aina pyöreitä muotoja suosivaa arkkitehtuuria myöten, ei muuta sitä tosiasiaa, että antroposofia on kristiuskon näkökulmasta tarkasteltuna harhaoppi.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #39

Ateistin näkökulmasta molemmat ovat hölynpölyä.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas Vastaus kommenttiin #41

# 41

Ymmärtääkseni olit kiinnostunut löytämään syitä siihen, miksi korkeastikoulutetkin vanhemmat jättävät lapsensa rokottamatta?

Antroposofia on yksi syy, jonka vuoksi lapsia on jätetty rokottamatta Suomessa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #42

Ei käytännössä ole enää. Eli sieltä suunnasta ei ole syytä hakea vastauksia rokottamattomuuteen. Sitäpaitsi alueilla, joilla rokotuskattavuus on laskenut ei ole steinerpäiväkoteja eikä -kouluja.

Hiltunen ja sinä olette molemmat äärilaidan uskovaisia, joten voinee vähintään todeta, että pata kattilaa soimaa?

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas Vastaus kommenttiin #44

#44

Oliko meillä jossain Suomen kartta, johon on merkitty alueet, joilla rokotusten kattavuus on heikentynyt? Missä on se kartta?

Ihan riippumatta siitä, mikä on oma henkilökohtainen mielipiteesi Hiltusesta (tai minusta) jäljellä on kuitenkin edelleen tuo mainitsemani lopputyöntekijä, terveydenhoitoalan ammattilainen, sekä hänen tekemänsä lopputyö, joka - toisin kuin presidentti Niinistön lopputyö - on arkiston varmassa tallessa.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #32

Rokotevastaisuus kasvaa, kun asiat on hyvin. Sitten tulee epidemia, joka karsii tyhmät (rokotevastaiset). Toki samalla sivullisetkin kärsii.
Se on evoluutiota. Luonto karsii tyhmät ja heikot.

Aina aika ajoin tulee epidemioita. Nyt on menossa Euroopassa massamaahantukeutuminen. Tautitapaukset on lisääntyneet 300%. Raiskaukset on lisääntyneet 500%. Tässä tapauksessa luonto karsii viattomia. Mutta niin joskus käy.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #36

Suomessa kuitenkin enemmistö vanhemmista antaa rokottaa lapsensa. Meillä kaikilla on sairasvakuutus ja varmasti muutenkin turvatumpi asema kuin esim. Yhdysvaltojen köyhällä väestöllä. Suomessa on myös erittäin hyvin koulutettu kansa.

Kiinnostaisi tietää, miten nämä suomalaiset änkyrät poikkeavat muusta väestöstä. Pelkkä luonto karsii tyhmät on vähän turhan yksioikoinen näkemys.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #36

Evoluutio EI toimi noin. Ympäristön muuttuessa sopeutumiskykyisimmät selviävät ja saavat jälkeläisensä lisääntymisikäisiksi eli siirrettyä geeninsä eteenpäin. Tai ne selviävät, joilla on sopiva perimä, esim. juuri sopiva mutaatio, jonka takia ei vaikkapa epidemia kaada.

Sopeutumiskykyisin ei todellakaan aina tarkoita fiksuinta tai vahvinta.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #38

"Evoluutio EI toimi noin."

Evoluutio karsii myös paljon sivullisia tai ympäristöön sopeutuneita, kun joku vahvempi kiukussaan tappaa ne huvikseen.

"Sopeutumiskykyisin ei todellakaan aina tarkoita fiksuinta tai vahvinta."

Eikä selvinnytkään aina ole se sopeutumiskykyisin. Myös sattumalla on osuutensa.

Tämä kaikki kuuluu evoluutioon.

Petri Hämäläinen

Miksi maya-intiaanit eivät rokottaneet itseään ?

Kuka nyt jaksaa vääntää tämänkin asian espanjalaisten valloittajien syyksi?

Ei ole viranomaistietoa että eurooppalaiset kulkutaudit tulivat espanjalaisten mukana.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Viranomaistietoa? Ai että poliisi ei aikoinaan raportoinut kuka epidemiaa levitti. Sori jos en ymmärtänyt ironiaasi jota kuitenkin toivon sinun harrastaneen.

Käyttäjän MikaLindstrm kuva
Mikael Lindström

Ken haluaa rokottaa itsensä ja lapsensa, tehkööt niin. Samoin jos joku tahtoo heikomman vastustuskyvyn, kehonsa puolustusjärjestelmän lamauttamisen, epäaktiivisuuden ja epätasapainon muodossa.
Ehkä narkolepsia, piileviä tulehduksia, eri muotoiset allergiat, sairaala bakteerit, erimuotoiset halvaantumiset, aivojen, sydämmen toiminta häiriöt. Silmä tulehdukset, sisäelimien tulehdukset. Koroitettu riksi alttiudelle, sairastua erinlaisiin ifektiosairauksiin. Kuolemaan johtavat yliherkkyydet. Nivel/jännetulehdukset.
Mieliala vaihtelut, psyykkiset oireilut.

Lapseni säästyivät narkolepsialta. Tutkittuani rokotetta, jolla tietyt tahot löi rahoiksi, välittämättä myrkyn aiheuttamista haittavaikutuksista. Ymmärrettyäni rokotteen vaikutuksista, tein päätöksen. Minua eikä lapsiani, myrkytetä tolla bioloogisella aseella. Lukekaa varsin itse ja ottakaa selvää, mistä rokotteesta oli kyse. Ja kuinka hirveät, sen haitat oli 60 luvulla, Usa.
Itse rokote tuhosi enemmän ihmiselämää, kuin kykeni auttamaan. Rokotteen saajat itse, sairastuivat tautiin, sekä aiheutti halvauksia jopa kuolemisia. Mutta ainoastaan 3 ihmistä, ei rokotettuja sairastui kyseiseen tautiin. Ihmisten oma puolustuksensa toimi. Rokotteen saajat sitävastoin, saivat jo itse rokotuksessa taudin.

Eli ottakoon ken sit tahtoo, mitä rokotteita sit lie.
Mutta ainoastaan diktaatori hallituksen toimesta, maan asukkaat voidaan pakko rokottaa. Vasten yksilön suostumusta, sillä tämä rikkoo laissa vahvistettua yksilön, sekä hänen lapsiensa yksin määräämis oikeutta.

Ehkä muistini pettää mutta Suomen muistelisin olevan, demokratia. Ei diktatuuri, eikä kommunistinen maan.

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Yle on poliittistaloudellisen eliitin äänitorvi jonka tehtävä on nyt häilyttää epäilystä johon rokotukset joutuivat Pandemrix skandaalin myötä. Pandemrix skandaali osoitti sen mihin olemme tulleet. THL syö rokotefirmojen kädestä ja antaa rokotuttaa ihmisiin näköjään mitä tahansa ja hyväuskoinen ihminen antaa niin tapahtua. Lainsäädäntöäkin muutettiin skandaalin jälkeen ja lääkäreillä ei ole enää ilmoitusvelvollisuutta rokotehaitoista. Loput Pandemrixit taidettiin hävittää joten kukaan ei voi edes tutkia millä lapsiakin myrkytettiin. Maa täynnä hyväuskoisia hölmöjä jotka syövät viraomaisten kädestä?

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Eli kun ensi kerralla annat itseäsi tai lastasi rokottaa jollakin aineella niin pyydä ensin todistus aineen sisällöstä ja ota selvää asioista sillä ethän sinä työnnä suuhusikaan mitä vaan vaan tutkit tarkoin tuoteselosteen. Rokotusten suhteen olemme lapsen uskoisia ja siitä kannattaisi nyt luopua.

Toimituksen poiminnat