Eliisa Kuusama Kuuluuko se valtiolle?

Palvelun tilaajat mahdollistivat hoivakotikriisin

Viimepäivät somekuplani on tuntunut lähinnä kiistelevän siitä, onko päiväkotien ja hoitolaitosten yksityistäminen eettistä ja pitäisikö sitä ylipäätään tehdä. Keskustelussa tunnutaan keskittyvän syyttämään julkisuudessa ryvettyviä hoivayrityksiä tai yksityistämistä ylipäätään, ja unohdetaan, että suuri vastuu on myös palvelun tilaajalla. 

Esperi Caren, Attendon ja muiden kunnostautuneiden firmojen laiminlyöntien jatkumisen syy eivät ole pelkästään epäeettisesti toimineet firmat, vaan myös kunnat, jotka ovat tilaajatahona laiminlyöneet velvollisuutensa valvoa toteutuuko tilattu palvelu sovitunlaisena. Se on vähän niin kuin tilaiset keittiöremontin Peran putkipalvelusta koska halvimmalla sait, jättäisit sopimuksen lukematta, et tekisi lopputarkastusta ja sitten myöhemmin valittaisit kun remontin jälki ei vastannutkaan puustellilaatua ja kaapinovet putoilevat irti. 

Päät pölkylle pitäisi yritysten johden lisäksi hakea myös niiltä valtion ja kunnan virkamiehiltä, jotka ostivat sian säkissä säkkiä missään vaiheessa edes avaamatta. Kunnalla on velvollisuus valvoa, että heidän tilaamansa palvelu toteutuu, ja velvollisuus laatia sellaiset sopimukset että laatutavoitteet täyttyvät, ja määritellä tarpeeksi kovat sanktiot mikäli laatu ei vastaa sovittua. 

Jos virkamiehet olisivat alusta asti hoitaneet valvontavelvollisuutensa, olisivat ongelmat jääneet paljon pienemmiksi. Toivoa sopii että useammassa kunnassa herätään siihen, että ostettuja palveluita on syytä tarkastaa myös proaktiivisesti eikä vasta, kun maito on jo kaatunut ja mummo lattialla. Jälkiviisaus kun ei lohduta niitä kuntalaisia, joiden omaisia on pahimmillaan menehtynyt huonon hoidon seurauksena.  


Kirjoittaja on Liberaalipuolueen jäsen, joka ei vastusta yksityistämistä mutta ymmärtää palvelun kuin palvelun tarvitsevan myös tilaajan valvontaa. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minä olen kokenut että vauhdikasta keskustelua käydään nimeenomaan yksityistämistä ja kilpailuttamista vastaan, ei niinkään firmojen moraalia. Luulen ettei näiltä firmoilta odotetaankaan hirveästi.

Käyttäjän eliisakuusama kuva
Eliisa Kuusama

Keskustelua pitäisi käydä myös valtion taidosta kilpailuttaa. Nyt laadunvalvonta jää nättien lupausten tasolle.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Kiitos tästä kirjoituksesta. Taitaa olla tähän asiaan liittyvistä jutuista parhaiten maaliinsa osunut.
Olen tässä päiväkausia yrittänyt tuoda esiin virkamiesten kyvyttömyyttä ja haluttomuutta hoitaa tehtäviään, mutta on tuntunut samalta kuin pukille puhuessa - ei vaan tunnu menevän perille.
Allekirjoitan sanomasi täysin.

Käyttäjän eliisakuusama kuva
Eliisa Kuusama

Kiitos! Olen itsekin ollut hämmentynyt kun virkamiesten vastuusta ei ole juurikaan puhuttu, vaikka he tämän sotkun ovat mahdollistaneet alunperin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ei valvoja voi olla vieressä seuraamassa yrityksen toimintaa aina laiminlyönnin sattuessa vaan kyllä sen yrityksen pitää koittaa hoitaa tehtävänsä sekä kantaa vastuunsa eikä olla kyvytön sekä haluton toimittamaan sovittuja asioita. Sekä lisäksi toimia vielä moraalisesti oikein.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Höpön höpön. Et sinä noin voi kiistää valvovan elimen vastuuta. Jos laiminlyönnit ovat niin räikeitä, mitä nämä julki tulleet nyt ovat olleet ja jatkuneet jo firmojen alkumetreiltä lähtien, ei niitä voi olla huomaamatta "sokea Reettakaan", semminkin jos edes vähänkin ottaa vastuuta velvollisuuksistaan, mutta kyllähän tämä virkamiesten vastuullisuus on meillä nähty. Mutta, kun ei itse välitä mistään, ei oleta toistenkaan välittävän.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #9

Entä sen yrityksen vastuu..sinä sitten taas ohitat sen täysin.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #13

En ohita yrityksen vastuuta, vaan kerroin vain, miten yrityselämä käytännössä toteuttaa näitä voittonsa maksmointeja. Jos sille antaa pikkurillin, se vie koko käden, jollei sitä kättä ole kukaan vetämässä takaisin.
Jos et lukisi kaikkea kuin "piru raamaatua", niin ei tarvitsis aina olla oiokomassa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #19

Itsehän juuri valvonnan perään huutelit ja nyt jo tuskastut sen tarpeeseen.

Käyttäjän eliisakuusama kuva
Eliisa Kuusama

Tottakai jokaisen yrityksen tulisi toimia eettisesti ja oikein vaikka ilman valvontaa. Tämä ei vain poista sitä tosiasiaa että valvonta olisi silti pitänyt olla tilaajan puolelta riittävää.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Toivoisin teitä Eliisa, Aarne, ym. eri puolueiden edustajat keskustelmaan tästä samasta aiheesta laajemmin alla "Vanhusten kotihoidon tila Suomessa: sitä saa, mitä tilaa", ks. alla

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/269515-va...

--

Keskustelua olisi kiva käydä muutoinkin kuin vain vaalien alla :)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Lähdetään siitä liikkeelle,että oletko lukenut yhtäkään tällaista sopimusta virkamiesten ja yritysten välillä?

Oletan että olet lukenut,koska osaat nyt kertoa virkamiesten mokanneen. Onko antaa tähän jotain konkretiaa jostain lukemastasi sopimuksesta?

"firmojen laiminlyöntien jatkumisen syy eivät ole pelkästään epäeettisesti toimineet firmat, vaan myös kunnat"

Kyllä se syy on laiminlyöjässä ja kunnat ovat niitä uhreja joita kohtaan sopimusosapuoli rikkoo. Mikäli asia ei ole näin,niin sinulla on varmasti tähän jotain konkretiaa myöskin osoittaa?

Nyt ei keskustella siitä miten asiat ideologisesti pitäisi olla vaan siitä miten ne ovat.

Edit: onko liberaalipuolueessa paljonkin tätä mahtavaa ajattelua,että vapautetaan kaikki ja sääntely on pahasta, kun se sitten menee pieleen, niin syytetään viranomaisia valvonnan puutteesta?

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Kyllä se Vellu hyvä vaan on niin, että ihminen on siitä kummallinen elävä organismi, että vähänkin kun silmä välttää, niin silloin se jalka lipsahtaa, mikä merkitsee suomeksi sitä, että nämä firmat tietävät virkamiesten tavan valvoa(lue olla vavomatta, kun ei heidänkään tekemisiään kukaan valvo, tai jos valvoo, niin mitä sitten, eihän siitä mitään seuraa) ja tietävät, mitä sopimukseen pitää kirjata, mutta jo sopimusta allekirjoittaessaan he ovat päättäneet laistaa kaikesta, mikä vähänkin söisi heidän katteitaan. Tämä on yksinkertaistettuna se kuvio, millä tämä homma pyörii. Mutta, kun kukaan ei välitä ja kaikki nekin, jotka välittävät, ovat eri mieltä asioista, niin tulos on nyt nähdyn kaltainen. Eli, niin kuin Kirsi tuolla toisaalla on sanonut - "sitä saa, mitä tilaa".

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"vaan on niin, että ihminen on siitä kummallinen elävä organismi, että vähänkin kun silmä välttää, niin silloin se jalka lipsahtaa, mikä merkitsee suomeksi sitä, että nämä firmat tietävät virkamiesten tavan valvoa(lue olla vavomatta, kun ei heidänkään tekemisiään kukaan valvo, tai jos valvoo, niin mitä sitten, eihän siitä mitään seuraa) ja tietävät, mitä sopimukseen pitää kirjata, mutta jo sopimusta allekirjoittaessaan he ovat päättäneet laistaa kaikesta, mikä vähänkin söisi heidän katteitaan."

Kaiken tuon kirjoitettuasi on hyvin selvää ettet voi kannattaa yksityisiä terveyspalveluja missään olosuhteissa. Näin ei kuitenkaan taida olla sillä kannatatkin yksityisiä terveyspalveluja ja jättimäistä valvontaverkkoa valvomaan niiden toimintaa. Tuossahan ei ole sitten mitään järjen hiventäkään vai onko sinusta?

Ne muuten jotka välittävät ovat asiasta sanoneen,mutta niiden kapitalistien ja liberaalien ääni kuuluu lujemmin. Kaiken tahdin määrää näiden kapitalistien raha.

Mieti siinä sitten miten luulet asioiden päättyvän.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #14

Joko sinä taas luit rivien välistä? En halua mitään massiivista valvontakomissiota valvomaan yritysten toimintaa, vaan peräänkuulutan virkamiesten vastuuta tekemisistään. Jo eilen tuolla toisaalla manasin esiin virkaehtosopikmuksen suurremonttia, jossa jokaiselle virkamiehelle asetettaisi OIKEASTI vastuu tekemisistään ja lähtökohtana virkamiehiä valitessa olisi pätevyys, eikä oikean värinen jäsenkirja. Tämän pitäisi päteä niin hankinnoista vastaavien, kuin valvontaakin "harrastavien" virkamiesten ja -naisten kohdalla. Nyt, kun valitaan vain sopivia, eikä päteviä virkamiehiä, niin on sama oli niitä sitten kaksi tai sata, kun ei mikään takaa, että ne olisivat kykeneviä toimimaan vastuullisesti tehtävässään.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #20

Ovatko virkamiehet olleet vastuuttomia? Onko jotain konkretiaa tästä?

"..jossa jokaiselle virkamiehelle asetettaisi OIKEASTI vastuu tekemisistään ja lähtökohtana virkamiehiä valitessa olisi pätevyys, eikä oikean värinen jäsenkirja"

Kyllä ja minä tahtoisin yrityksille sekä sijoittajille saman OIKEAN vastuun,koska mikään ei takaa näitä tahoja toimimaan vastuullisesti.

Edelleen kysymykseni siitä konkretiasta on voimassa ja blogisti ei kyennyt esittämään mitään. Onko sinulla tarjota jotain mistä näkisi kuinka huonosti on sovittu virkamiesten taholta jotakin näiden hoivayhtiöiden kanssa vai jääkö tämä vain heittelyyn?

Se massiivinen valvontakoneisto tulee pakolliseksi teidän valvontahalunne vuoksi ja siksi ettei yrityksiä saada vastuuseen laiminlyönneistään,koska aina vetoatte valvonnan puutteeseen tai sopimusten heikkouteen.

Etkö huomaa kuinka huudat kokoajan isomman valvontakomission perään sivuuttamalla yritysten vastuun?

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #23

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/269407-us...

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/269344-jo...

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/269344-jo...

Yllä on muutama tässä viikonloppuna ja alkuviikosta käyty hyvä keskustelu asian tiimoilta (toivottavasti Kirsi et pahastu, mutta näissä puhuttiin asiaa ja asioasta,joten...),joissa Kirsi oli kaivanut esiin asiaan liittyviä linkkejä, jotka olisi ehkä kannattanut sinunkin lukea.

Jos näiden tietojen ja kaiken sen muun, mikä perustuu omaan kokemukseeni alaa sivuavasta työkokmuksestani, niin eivät ole pullat kovin hyvin uunissa. Kunhan lukaset nuo, niin pääset vähän maistelemaan "konkretiaa".

Puolin ja toisin nuo sopimukset on tehty niin, että niiden varjolla kumpikin osapuoli voi kiistää kaiken ja laistaa kaikesta, mutta onpahan jotain, mitä näyttää, jos joku sattuisi kyselemään. Piti siis mennä muutama vanhus kuoppaan ja tehdä todella räikeitä/röyhkeitä virheitä, ennen kuin maailma heräsi ja nyt ei sitten löydetä yksimielisyyttä siitä, miten asia pitäisi korjata, kun on näitä pölyyntyneitä "turkpusseja ja sässynöitä" (virkaehtoja työsopimuksia ja kuntien ja valtion virkamisekoneistossa eläviä käytänteitä), joita kukaan ei uskalla höpsytää, kun on pelko persiissä, että ne pölyt saattaisivat levitä omallekin pihalle.

Joten siinä on sinulle Vellu ensihätään konkretiaa ja käytänteitä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #27

No mielelläni luen keskusteluita,mutta konkretiaa kaipaisin. Konkretiaa virkamiesten virheistä ja kykenemättömyyksistä sekä huonoista sopimuksista. Blogisti ja sinä olette toitottaneet niistä,mutta ilman näyttöä.

"Puolin ja toisin nuo sopimukset on tehty niin, että niiden varjolla kumpikin osapuoli voi kiistää kaiken ja laistaa kaikesta, mutta onpahan jotain, mitä näyttää, jos joku sattuisi kyselemään."

Veikkaan tämän lähtökohdan syyn löytyvän yrityksistä. Nyt täytyy muistaa että palvelu on saatava..ei ole mahdollisuutta ettei palvelua oteta. Tässä asetelmassa palveluntarjoaja on todella vahvoilla.

Onhan asioita tutkittu tätäkin ennen ja koitettu ohjata yrityksiä toimimaan toisin,mutta eipä ole tehonnut.

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Ei ymmärrä kyllä että miten kunnat ja muut palvelun tilaajat ovat voineet tehdä sopimuksia joissa ei ole sanktioita ja korvauksia määriteltyinä jos sopimuksessa sovitut asiat eivät toteudu.
Ja ihmettelen väitettä ettei kunnista muka löydy osaamista kilpailutusten ja sopimusten tekoon. Ei tietenkään kunnalla itsellään sitä voi eikä tarvi olla mutta kunta voi kyllä ostaa osaajat. Omassa kunnassa sote asioissa käytettiin Suomen suurinta konsulttifirmaa kilpailutuksessa ja sinne tuli kyllä selvät eurosummat eli siis sakot jos tietyt kriteerit esim lääkäreiden määrässä eivät täyty.
Jos siis rimanalituksia tulee niin väittäisin kyllä että ne on tehty tilaajan ja toimittajan yhteisymmärryksessä ja sanktiot pitää löytyä syyllisille.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"ihmettelen väitettä ettei kunnista muka löydy osaamista kilpailutusten ja sopimusten tekoon"

Kysy todisteita näiden väitteiden perään. Olen kysellyy eikä ketään ole esittänyt eli ne ovat vain toistaiseksi erittäin vääristyneen ideologian pärähdyksiä.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Kun sinä nyt vaan kyselet, etkä näytä pääsevän tuosta omin avuin tolkuille, niin otanpa muutaman esimerkin, eli väännän sinulle asiaa rautalangasta. Monet näistä hankitoja ja sopimuksia tekevistä ihmisistä ovat esim. terveydenhotoalan ammattilaisia, mutta heillä ei välttämättä ole minkään valtakunnan käsitystä sopimuksen teosta, ei sopimusoikeudesta, ei mistään hän vaan hyväksyy sen, mitä hänen eteensä tuupataa.

Tai, jos tämä ihminen sattuukin oleman vaikka lakimies, jolla on kyllä sopimusoikeus ja teknisen puolen asiat hallussa, niin ei hänellä ole mitään käsitystä siitä, mitä terveyden-/vanhustenhoidon kannalta olisi otettava huomioon, että se kattaisi kaikki toiminnot ja olisi riittävä mitoituksen suhteen.

Ovela kauppamies osaa kyllä saada asian näyttämään ruusuiselta, mutta nauraa samaan aikaan partaansa, kun toinen nielee kaiken, mitä hänelle kerrotaan, eikä tällä myyjällä taas puolestaan ole mitään vastuuta tekemisistää, eikä hän useinkaan tiedä, mitkä ratkaisut ovat käytännössä toteutettvissa ja mikä on ihan vaan tuotannon luoma harha.

Tässä on niin monta toisiaan kohtaamatonta linkkiä, joiden kaikkien pitäisi istua saman pöydän ääressä ja käydä asiat läpi kaikka osapuolis tyydyttävällä tavalla.

Ja, kun se jo kunnassakin kulkee kaiken maailman kiemuroita pitkin ennen varsinaiselle osatajalle/hankkijalle tuloa, niin siihen sisältyy niin paljon olettamuksia ja eteen päin siirtymätöntä tietoa, että lopputulos ei voi olla muta kuin susi.

Kaiken huippuna näissä hankinnoissa on monesti myös tämä sinulle niin rakas ideologinen/poliittinen leima, että se toiminto sisältää kaikki mahdolliset ja mahdottomat ainekset kovin kitkerään soppaan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #28

Et vastaa kysymyksiini kuin selittelyillä. Anna sellainen huono sopimus luettavaksi taustoineen,niin lopetan kyselemästä. Sen peräähän olen kysellyt.

Mutta voinhan selitellä myöskin:

"Suuret kansainväliset pääomasijoittajat ovat vallanneet hoitokotien toiminnan leveillä hartioillaan ja alkaneet rahastaa kaikista palveluista erikseen. Kunnat ovat joutuneet tekemään sopimuksia, joilla ne ostavat halvalla minimimitoitettuja palveluita. Edes näitä palveluja suurten hoivayritysten palveluntuottajat eivät ole toteuttaneet sopimusten mukaisesti."

"Valitettavasti arjen käytäntö on aivan toista kuin pörssiyhtiön arvot ja tavoitteet kerrotaan olevan. Olen ollut yksikön johtajana kahdessa säätiöpohjaisessa suuressa hoitokodissa, jonka palvelutuotanto myytiin pörssiyhtiölle. Moraalittomuus ja epäeettinen toiminta ajoivat minut lähtemään kummastakin hoitokodista muutamassa kuukaudessa."

Nyt täytty muistaa,että kauppoja tehdessä on kuitenkin vain ja pelkästään yhtiön arvot ja tavoitteet tiedossa. Mikäli sitten näissä valehtelee,niin sehän voisi olla vaikka petos eli rikos.

"Tarjouskilpailutuksessa olevien laatukriteereiden toteuttamisesta ei pörssiyrityksen johto ilmeisesti ole huolissaan, kunhan hoitokodin omavalvontasuunnitelma on laadittu ja laatu näyttää hyvältä. Eikö yrityksen tulisi itse huolehtia laadun toteutumisesta eikä jättää sitä valvonnan huoleksi?"

https://www.aamuposti.fi/blogi/743226-hoivakotien-...

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #30

On taas sanottava sinulle Vellu, että höpön, höpön. En minä voi sille mitään,jos sinulle eivät asiat valkene. Se on vaan joillekin niin vaikeaa......voi, voi

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #31

Eli väitätkö entisen hoivakodin johtajan olevan väärässä?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vastuullisuus ei tapahdu tyhjiössä. Tottakai yhteiskunnan on määriteltävä vaatimuksiansa yrityksiä kohtaan.
Minusta tässä kohussa onkin kysymys siitä että siirtyminen yksityisiin ostopalveluihin
on haavoittanut yhteiskuntaa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tuttu Attendon kaveri alla olevassa videossa. Kuinka kauan me sallimme tämän menon jatkuvan... ks. alla:

https://www.mtv.fi/sarja/45-minuuttia-33001002004/...

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Onhan tämä mielenkiintoista keskustelua!

Siis asikaisten, kuusamien ja muutamien muiden mielestä meillä on julkisella sektorilla:
a) osaamattomia hankintasopimusten tekijöitä
b) puutteellista tehtyjen sopimusten valvontaa

Nämä ovat sitten heidän käsityksensä mukaan ainakin osasyynä julkisuuteen tulleisiin väärinkäytöksiin.

Eiköhän syy kuitenkin ole näiden yksityisten veroparatiisi-/parasiittifirmojen epäeettinen toiminta.

Nämä ongelmat ovat alun perin syntyneet siitä, että poliittinen oikeisto eduskunnassa ja valtioneuvostossa sekä kunnissa on halunnut ryhtyä yhtiöittämään ja yksityistämään toimintoja terveys- ja sosiaalihuollossa.

Eihän tässä ole järjen häivääkään. Julkinen sektori sen sijaan, että järjestäisi ja tuottaisi itse nämä toiminnot, joutuu tällaisessa järjestelmässä maksamaan verovaroilla yksityisille yrityksille sekä niiden voitonjaon että sen lisäksi varaamaan resurssit kohtia a) ja b) varten.

Eihän tämä ole edes taloudellisesti järkevää. Vain siinä tapauksessa, että yksityinen toteuttaa palvelun vähintäänkin samalla laadulla ja selkeästi halvemmalla kuin se julkisen sektorin omana työnä tulisi maksamaan, voi yksityistämistä pitää perusteltuna. Muussa tapauksessa se on vain verorahojen lahjoittamista yksityisten yritysten osingonjakoon.

Edellisen lisäksi ongelmaksi muodostuu tulevaisuudessa se, että sitten kun julkinen sektori on luopunut riittävässä määrin omasta palvelutuotannostaan (henkilöstöstä, kiinteistöistä jne.) on vaihtoehdot vähissä yksityisen ilmoittaessa ei-kykenevänsä tarjoamaan enää palvelua sopimuksen mukaisella hinnalla. Samalla myös häipyy loppukin tieto siitä, mikä yleensäkään on sopimusten järkevä sisältö ja hinta, kun ei ole omaa tuotantoa, mihin verrata.

Eli summa summarum - jokaisen vastuullisen ihmisen näkökulmasta on tiettyjä elämän alueita, joita ei missään tapauksessa saa asettaa voiton tavoittelun kohteeksi. Tästä syystä koulutus, terveys- ja sosiaalihuolto on säilytettävä julkisen sektorin järjestämänä ja myös pääosin tuottamana. Vain poikkeustapauksessa tulee olla mahdollista ostaa yksittäisiä palveluita muualta – joko järjestöiltä tai yksityisiltä.

Toimituksen poiminnat