Eliisa Kuusama Kuuluuko se valtiolle?

Istanbulin sopimus oli helppo allekirjoittaa mutta toteutukseen ei löydy tahtoa

TLH:n tutkimuksen mukaan parisuhdeväkivaltaa koki Suomessa 130  000 ihmistä, mikä lisäsi turvakotien asiakasmäärää melkein neljänneksellä - asiakkaita oli yli 4300 joista aikuisista 94% oli naisia.

 

Turvakoti on väkivaltaa kokeneelle henkilölle keino saada apua suhteesta irrottautumiseen kun esimerkiksi omat voimat ovat loppu pitkään jatkuneen väkivallan seurauksena tai jos henkilö pelkää turvallisuutensa puolesta. Turvallisuuden lisääntymisen lisäksi pitkällä aikavälillä matalan kynnyksen turvakodeista syntyy myös säästöjä, sillä lähisuhdeväkivalta usein pahenee pitkään jatkuessaan - joskus kohtalokkain seurauksin.

 

Vielä 2015 Espoossa turvakodit laitettiin kiinni koska uskottiin turvakodin tarpeen vähenevän, mutta toisin kävi, turvakodit ovat entistä tarpeellisempia ja vuonna 2018 kunnassa aloitettiinkin jälleen turvakotitoiminta. Ei liene yllättävää, että Espoon kokeilema päivästä kahteen viikkoon mahdollinen "turva-asunto" ei ollut riittävä ratkaisu väkivaltaisesta suhteesta pakenevalle - siinä ajassa ei ehdi edes hankkimaan pk-seudun asuntopulassa uutta asuntoa. Turvakotipaikkojen tarpeen kasvuun vaikutti varmasti myös omavastuun poisto, koska aikaisemmin osalla vähävaraisista ei ollut varaa turvakotipaikkaan vaikka tarve olisi ollut suuri.

 

Omavastuun poistuminen ja turvakotipaikkojen lisääminen ovat osa Suomen 2015 allekirjoittamaa Istanbulin sopimusta. Euroopan neuvoston sopimus edellyttää jäseniltään että turvakotipalveluiden tulee olla helposti saatavilla ja tasapuolisesti saavutettavissa, mikä ei toteudu erityisesti pääkaupunkiseudulla jossa turvakodit ovat usein täynnä ja toisaalta esim. Keski- ja Pohjois-Suomessa, jossa etäisyydet saattavat olla henkilölle mahdottomia että turvakotiin olisi mahdollista fyysisesti päästä.

 

Turvakotipaikkoja on Suomessa auttamattomasti liian vähän - Pääkaupunkiseudulla on vain 25 paikkaa, ja lähisuhdeväkivaltatilastoja lukiessa voi arvata, että apua tarvitsevia on enemmän kuin resursseja. Koko Suomessa on vain 27 turvakotia, joissa on yhteensä 179 perhepaikkaa, vaikka Istanbulin sopimuksen mukaan paikkoja tulisi olla yksi 10 000 asukasta kohden - Suomen väkilukuun suhteutettuna siis yli 500.

 

Turvakotiverkostoa tulee ehdottomasti parantaa ensi hallituskaudella - Sipilän hallituksen takaama 2 miljoonan euron lisärahoitus ei riitä nostamaan turvakotien määrä Istanbulin sopimuksen vaativalle tasolle riittävän nopeasti. Tai sitten Suomen pitää vain lakata allekirjoittamasta sopimuksia, joita ei ole ajatellutkaan noudattavansa.

 

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen jäsen. Lisää keskustelua myös Twitterissä sekä Facebookissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat