Eliisa Kuusama Kuuluuko se valtiolle?

Politiikan tulee perustua järkeen, ei pelkoon

  • Surkuhupaisasti kuvan MP5 on vieläpä kaliiberiltaan ja toimintatavaltaan ihan yhtä vaarallinen kuin vyölläni oleva pistooli.
    Surkuhupaisasti kuvan MP5 on vieläpä kaliiberiltaan ja toimintatavaltaan ihan yhtä vaarallinen kuin vyölläni oleva pistooli.

Kun populistinen pelkoretoriikka ohjaa lainsäädäntöä syntyy helposti lakeja, jotka vaikuttavat negatiivisesti lainkuuliaisten kansalaisten elämään ja ruokkivat rikollista toimintaa. Esimerkiksi Uuden-Seelannin moskeijan terrori-iskussa tekijä käytti välineenä haulikkoja ja puoliautomaattisia kivääreitä; ampujan jättämässä manifestissa henkilö kertoi haluavansa iskulla saada aikaan tiukemman aselain Yhdysvaltoihin sekä Uuteen-Seelantiin, ja siten aiheuttaa eripuraa ryhmien välillä. Nyt tunnekuohussa ollaan säätämässä lakeja juuri siten, kuin hän, terroristi, oli suunnitellut.

 

Jo valmiiksi tiukan aselain maassa esimerkiksi käytetty lipaskoko oli jo laiton, mutta tämä ei estänyt motivoitunutta murhaajaa. Uuden-Seelanin uusi aselaki sekä Pariisin iskujen seurauksena säädetty EU:n uusi lippaiden kokoja ja asetyyppejä rajoittava aselakidirektiivi koskee lähinnä lainkuuliaisia harrastajia - vähintään kerran toimivia lippaita saa jo 3D-tulostettua joka toisessa kirjastossa, ja pimeiltä markkinoilta kuten Tor-verkosta toimivan laittoman aseen ostaminen on pelottavan helppoa. Iskun seurauksena Uudessa-Seelannissa kuitenkin kiellettiin parissa päivässä puoliautomaattiset kiväärit, mikä tulee johtamaan useiden asealan yrittäjien liiketoiminnan päättymiseen ja aiheuttamaan harrastajille ja ammunnan ammattilaisille tulonmenetyksiä ja kärsimystä - eikä vaikuta turvallisuuteen mitenkään.

 

EU:n uusi direktiivi ja sen kansallinen soveltaminen eivät edusta hyvää hallintotapaa. Jos kännipäissään räikeää ylinopeutta ajava, ohikulkijaan törmäävä autoilija ei menetä kaikkia omistamiaan autojaan rikoksentekovälineenä valtiolle, niin miten perustellaan se, että muuten lainkuuliainen aseharrastaja menettää lupien lisäksi pahimmillaan kaikki aseensa mikäli hänen hallustaan löydetään vääränlainen muovinkäikäle, eli hieman yli-iso lipas? Ja kaikki taas näennäisen turvallisuuden nimissä.

 

Tuttuni MP5-pistoolikarbiinin kohtalo uuden lain kourissa kuvaa hyvin näitä “turvallisuusvaikutuksia”. Yksinkertaistettuna aseen lupa on saapunut kuukauden liian myöhään, joten se on uuden lain silmissä 6 cm liian lyhyt. Pistoolikarbiiniin tarvitsee siis tehdä lisäpala asesepällä, jonka jälkeen ase täytyy luvittaa uudestaan. Turvallisuusvaikutukset tällä pelleilyllä ovat lähinnä negatiiviset, viehän uusi lupaprosessi poliisin jo nyt katastrofaalisen niukkoja resursseja jotka pitäisi kohdentaa ensimmäistä asettaan hankkivaan - ei vuosia ammuntaa SM-tasolla harrastaneeseen.
 Kirjoittaja on Liberaalipuolueen jäsen, jonka mielestä lakien säätäminen tulee perustua todellisiin turvallisuusvaikutuksiin. Lisää keskustelua myös Twitterissä sekä Facebookissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TaskinenMika kuva
Taskinen Mika

Politiikka perustuu ideologisesti värittyneisiin mielipiteisiin, ei se oikein muuhun järkevästi ajateltuna voi perustuakkaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Maahanmuutto- ja ilmastopolitiikka olisi taloudellisesti ajatellen parempi hoitaa järjellä eikä tunteella kuten tietysti muukin politiikka.

Toimituksen poiminnat